phkapszula
   

 

Húsevő és MRSA a "szuperbaktériumok" ?

 A fantasztikus irodalmat, filmeket nézve fel-felbukkanó téma a hőst eleven előételnek néző, mindent felfaló idegen organizmusok sora. Nagyobbak és kisebbek egyaránt. A napi közleményekben is előbukkannak a címszavak ehhez hasonlók: szuperbaktérium, húsevő baktérium, visszatér, támad, járvány... A sokkoló elnevezések alapján azt hihetnénk, hogy ritka, vagy akár sosem látott baktériumokról van szó. De ez nem így van. Ezekkel a baktériumokkal, már sokan találkozhattunk.

Streptotoccus pyogenes Húsevő baktériumnak a Streptotoccus pyogenes nevű kórokozót szokták nevezni. Hívják még A-csoportú Streptococcus-nak, vagy gennykeltő baktériumnak is. Közvetlen környezetünkben is megtalálható. Ha megnéznénk mikroszkópban, kis gömbökből álló láncokat látnánk. Talán a legismertebb betegség, melyet a S. pyogenes okoz, a skarlát, melyen gyermekkorban többen átesnek. Ezt a betegséget, mint több más baktériumos betegség esetében, nem is maga a baktérium, hanem egy általa termelt toxin, az erythrotoxin okozza. Jellemzõ tünetei a torokfájdalom, láz, nyirokcsomó-duzzanat, bõrkiütés, és a fertõzést sokszor jellegzetes málnanyelv kíséri.

A Streptococcus-okozta bőrfertőzéssel, például a cellulitissel, minden bizonnyal már kevesebben találkoztunk. Ez a betegség, bőr alatti zsírszövet gyulladásos elváltozását okozza. Egy másik bőrtünete lehet az orbáncként ismert betegség, melynél arcunkon, karunkon, kezünkön keletkezik vöröses elváltozás.

Tályog általában más sérülés után keletkezik, és ilyenkor fordulhat elő az, ami miatt sokszor a pánik lehet úrrá a betegen. A mélybe terjedő fertőzésnél a szövetpusztulás az izmokat, inakat is érintheti. Innen a húsevő, húsfaló elnevezés.

Vérbe kerülve ez a baktérium is, mint szinte mindegyik más, vérmérgezést, úgynevezett szepszist okozhat.

Természetesen még más fertőzés is kialakulhat, mint például az izületi gyulladás, de talán a fentebb felsoroltak a legismertebbek.

A S. pyogenes baktériumot kimutatni csak mikrobiológiai tenyésztéssel lehet. A fertőzés következtében a baktérium ellen, szervezetünk által termelt ellenanyag-titer emelkedés következik be, melyet az ASO (AST) vizsgálattal szoktak mérni. A baktérium, ellentétben több rokonával, a mai napig is érzékeny még a penicillinre.

Staphylococcus aureus A Staphylococcus aureus baktériumot sokan hordozzuk bőrünkön, esetleg orrunkban is, anélkül, hogy betegséget okoznának. Ha mikroszkópban megnézzük, szőlőfürt-szerű alakzatot láthatunk (Staphylos= szőlőfürt, görög). Ez a baktérium főleg sebfertőzéseket, gennyes elváltozásokat okoz (gennykeltő), de előfordul még agyhártyagyulladás, szepszis (vérmérgezés), és egyéb betegség is.

Az MRSA egy rövidítés, jelentése methicillin/oxacillin (penicillinszármazékok) rezisztens Staphylococcus aureus. Az MRSA  abban különbözik a többi Staphylococcus aureus-tól, hogy egy különleges fehérje termelése által, mely a penicillint megköti, semlegesíti, sokkal ellenállóbb az antibiotikumokkal, s nemcsak a penicilinnel, hanem a ß-laktámokkal, és sokszor a makrolidekkel, tetracyclinnel, aminoglycosidokkal szemben is, miáltal kevesebb gyógyszerrel gyógyítható, mint a faj többi tagja. A kórházi MRSA törzsek általában több antibiotikummal szemben ellenállnak, mint azok, melyeket kórházi környezeten kívül, közösségben szerezhetünk.

A baktériumot tenyésztésével mutatjuk ki, az pedig, hogy a kitenyésztett baktérium MRSA, az az rezisztens típus-e, arra az antibiotikum vizsgálat eredménye utal.

A fentebb leírtak alapján láthatjuk, hogy mindkét baktérium rengeteg problémát okozhat, fõleg kórházi környezetben, legyengült szervezetû embertársainknál, s az MRSA-nál még a kezelés is szűkebb lehetőségekkel rendelkezik. Ennek ellenére, személy szerint én nem szeretem a szuperbaktérium megnevezést. A szuper általában valami pozitív asszociációt kelt, mint a Superman esetében is. Márpedig azok a tulajdonságok, melyekkel ezek a nehezen kiirtható és akár halálos baktériumok rendelkeznek, aligha jellemezhetõk pozitívan.  Legfeljebb a baktériumok számára.

(Németh Krisztina)

Területi rezisztencia - kikerült a kórházakból az MRSA 

A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA)  baktériumtörzsek az intenzív osztályokon antibiotikummal kezelt betegekben jelentek meg az 1960-as években. Egyre nyilvánvalóbb azonban, hogy az MRSA  az egészségügyi intézményeken kívül is megtalálható.


Methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium

***

Egy brit cég olyan eljárást fejlesztett ki, amellyel néhány órán belül detektálható az MRSA-fertőzés, így a kórházak gyorsan elkülöníthetik a fertőzötteket, és gyorsabb, hatékonyabb kezelésben részesíthetik őket.

***

A területi ellátásban 2000 előtt gyakorlatilag nem kellett MRSA-val számolni. Napjainkban viszont zárt közösségekben – börtönökben, kaszárnyákban, bölcsődékben – intravénás kábítószer-használók, homoszexuálisok, hajléktalanok körében már járványt is okoz; elsősorban bőr- és lágyszöveti fertőzést, ritkábban szepszist vagy súlyos a tüdőfertőzést (pneumoniát) okoz (a szepszis a szervezet reakciója valamilyen külső fertőzésre, sérülésre).
 
A területi ellátás szintjén felbukkanó MRSA  (community acquired, CA-MRSA) több szempontból különbözik az intézményekben cirkuláló törzsektől. Ezek a baktériumok kevesebb antibiotikummal szemben rezisztensek, más típusú toxinokat és virulenciafaktorokat termelnek. A CA-MRSA-fertőzések többségét mindössze néhány törzs okozza.

Az Egyesült Államokban az ország különböző részein 11 nagyvárosban mérték fel, hogy mennyire gyakori az MRSA-fertőzés azoknál a felnőtteknél, akiket bőr- vagy lágyszöveti fertőzés miatt vettek fel sürgősségi osztályra.
A mikrobiológiai vizsgálat mellett rögzítették a betegek tüneteit és az MRSA-fertőzés potenciális kockázati tényezőit. A legkiterjedtebben fertőzött testfelületről vett mintából meghatározták a kórokozókat és az antibiotikum-rezisztenciát, továbbá megvizsgálták a bakteriális méreganyagok termeléséért felelős géneket is.

Staphylcococcus aureus a betegek háromnegyedénél volt kimutatható; az összes beteg 59 százalékánál ennek methicillin-rezisztens változata okozta a fertőzést. A 11 kórház közül tízből jelentették, hogy MRSA volt a bőrfertőzés (tályog, gennyes seb, narancsbőr) leggyakoribb oka. A törzsek szinte mind ugyanabba a típusba tartoztak: 97 százalékuk volt USA-300 típusú, ezen belül háromnegyedük a 0114-jelű törzsbe tartozott. A betegek kis hányadánál methicillinre érzékeny S. aureus, alig 10 százalékuknál pedig a Streptococcus baktériumok okozták a betegséget. Az MRSA-fertőzéssel összefüggött az egy hónapon belüli antibiotikum-kezelés, a korábbi MRSA-fertőzés és a környezetben másnál előforduló bőrfertőzés.

Európai adatok szerint a fertőzöttségi sorban Magyarország a 16. helyen áll 27 ország közül, Szlovákia a 15., Ausztria a 18., Csehország a 20. helyet foglalja el (Romániáról nincs adat). A sort Málta és Olaszország vezeti – ad képet az európai kórházi helyzetről prof. dr. Nagy Erzsébet tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet). Hazánk viszonylag kedvező pozíciója bármikor változhat, ha egy-egy járványtanilag „sikeresebb” klón eljut hozzánk – teszi hozzá. Ez például egy külföldön ápolt beteg hazaérkezésekor következhet be. Az MRSA  megtelepedése ugyanis – hasonlóan a többi S. aureus-hoz – hosszú ideig is eltarthat.

A professzor asszony szerint a hazai előfordulások gyakorisága is nő. Mint mondja, ma már bizonyított, hogy a délnémet néven emlegetett, eléggé fertőzőképes klón Magyarországon is terjed és több kórházban okozott már járványt. A törzs átvitelének megakadályozásához elengedhetetlen az MRSA-pozitív betegek elkülönítésére és ápolására vonatkozó kórházhigiénés előírások betartása (egyágyas szoba, külön ápolószemélyzet, amíg a negatív tenyésztési lelet meg nem érkezik). Emellett alapvetően nagy jelentőségű a tenyésztés és a célzottan adott antibiotikum, illetve az, hogy a mikrobiológiai vizsgálat eredményéig MRSA-ként kezeljék a fertőzést, azaz trimetoprim-sulfamethoxazolt, doxiciklint vagy klindamicint kapjon a beteg. A visszaszorítás érdekében pedig az intenzív, onkohematológiai, sebészeti stb. osztályokon aktív MRSA-szűrést kell végezni. Mindehhez megfelelő mikrobiológiai laboratóriumi háttér szükséges a súlyos betegeket ápoló, most súlyponti kórházaknak nevezett intézményekben.

Dr. Vásárhelyi Barna
Forrás: Medical Tribune, a kiadó engedélyével
***
Fontos az antibiotikum-alkalmazás színvonala
Az MRSA-fertőzés előfordulási gyakoriságának alakulását igen sok tényező befolyásolja, ezek közül kiemelkedik az antibiotikumok alkalmazásának országra jellemző színvonala, valamint az alkalmazott antibiotikumok mennyisége. Fontos a higiénés rendszabályok, elsősorban a kézmosás, illetve a sterilitási szabályok betartása. Alapvetően befolyásolja e törzsek gyakoriságát az is, hogy a veszély felismerésekor az országban milyen jellegű és mennyire hatékony megelőzési stratégiát dolgoznak ki.

A fentiek tükrében érthető, hogy az MRSA  előfordulási gyakorisága az egyes országokban igen különböző lehet. Hollandiában, a skandináv országokban alacsony, Franciaországban, Dél-Európában magas. Csehországban az antibiotikum-alkalmazás, az infekciókontroll mindig magas színvonalú volt, talán ennek eredménye a viszonylag alacsony előfordulási gyakoriság.

Magyarországon az ezredfordulóig alacsony volt az MRSA  gyakorisága, ennek magyarázatára csak feltételezésekkel rendelkezünk. Azóta viszont egyre inkább terjed, az invazív fertőzések esetében lassan eléri a 25 százalékos előfordulást. Az MRSA  gyakoriságában igen jelentős területek, kórházak, sőt osztályok közötti különbségek adódnak, de mindenhol több MRSA  van az intenzív osztályokon, sebészeteken, mint például gyermekgyógyászatokon vagy szülészeten. Az MRSA  hazai gyakorisága valószínűleg tovább emelkedik majd, általánosan érvényes aktív program nincs, jelenleg csak helyi szinten vannak próbálkozások terjedésének csökkentésére, illetve megelőzésére. Holott az elvek világosak, az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levelében pontosan meg is fogalmazták. Persze más kérdés a gyakorlat.

A területi ellátás szintjén felbukkanó MRSA  új jelenség, és nem azonos a kórházakból kikerült klasszikus MRSA-törzsekkel, a tudományos világ éppen ezért figyelt fel rá. Jelentőségüket fokozza, hogy olyan klinikai szituációkban találkozhatunk velük, amelyekben egyébként rizikófaktor hiányában MRSA-ra nem gondolunk. Magyarországon még igen ritkán fordulnak elő, terjedésük mértékének követése azonban feltétlenül szükséges.
 


Prof. dr. Ludwig Endre
Fővárosi Szent László Kórház
***
 
Prevenció MRSA-fertőzés ellen: fertőtlenítés és oltás
Négyből egy kórházi számítógép billentyűzetén megtelepszenek az MRSA-k, és ennek komoly szerepe lehet terjedésükben. A University College London Hospital munkatársai ezért kifejlesztettek egy szilikonborítású, lapos – így alkoholos törlővel könnyen, gyorsan lemosható – klaviatúrát. Az eszközön ráadásul mindaddig világít egy kis lámpa, amíg meg nem tisztították. A kórház kutatói azt állítják, hogy napi kétszeri fertőtlenítés a baktériumok 70 százalékát elpusztítja. Az új típusú billentyűzet mellett más, a baktériumokat távol tartó eszközöket is rendszeresíteni kívánnak, így például ezüstborítású katétereket és a takarításhoz hidrogén-peroxid permetet. Mindettől az MRSA-fertőzések számának 10 százalékos csökkenését várják.

Hatásos oltóanyag

A University of Chicago munkacsoportja nyolc S. aureus baktériumtörzs genetikai jellemzőit vizsgálva 19 olyan jellegzetes génszakaszt azonosított, amelyek által kódolt fehérjék mindegyik baktériumtörzs felületén megtalálhatók. A kutatók a fehérjéket külön-külön egerekbe injekciózták, és figyelték a kiváltott immunválasz erősségét, majd a négy leghatékonyabb fehérjét egyetlen oltóanyagba kombinálták. A védőoltással kezelt kísérleti egereket három héttel később emberekre igen veszélyes virulens MRSA  baktériumtörzsekkel fertőzték meg; ezt az összes állat túlélte, míg a kontroll, oltással nem védett csoport 65 százaléka másfél napon belül elpusztult. A klinikai vizsgálatok lezárulását követően az oltást elsősorban komoly sebészeti beavatkozások előtt kívánják majd alkalmazni.
 
Forrás: BBC News/MTI Panoráma
*** 
 
Az USA-ban évente kb. 90 000 új MRSA megbetegedés fordul elő. Mivel ezzel a betegséggel kapcsolatban (egyelőre) nincs az orvosoknak  bejelentési kötelezettsége, pontos adatokat nem tudni, de a szám rohamosan növekszik.
Becsült adatok alapján a 90 000 betegből 18 000 hal meg! Tehát az USA-ban ma már több ember hal meg MRSA-ban, mint AIDS-ben!
***
 
Az MRSA elleni védekezéshez ajánlott  kitűnő termékünk az:
 
ALLIGIN
fokhagyma  plusz gyömbér
A kiváló immunrendszer erősítő!


Az Alligin az LHN egyik legkapósabb  terméke! Ez a termék erősíti és karbantartja az immunrendszert. Az Alligin allicint és gyömbért is tartalmaz, amelyek a laboratóriumi tesztek alapján erősítik egymás jótékony hatását.

"Aki nem eszik fokhagymát, az mindenkinek gyanús."

Római közmondás

A fokhagymát (Allium sativum) több mint ötezer éve használják gyógyszerként és táplálék kiegészítőként. Széleskörűen alkalmazták az ókori Asszíriában, Egyiptomban, Indiában, Kínában és a görögöknél. A fokhagyma kémiai összetételéről napjainkig legalább 1200 gyógyszertani és több száz egyéb tanulmány készült.

A korszerű antibiotikumoknak ellenálló baktériumok és a mindig megújuló mikrobiológiai kórokozók (SARS, húsevő Strepto-coccus, Nyugat-Nílusi encephalitis vírus, AIDS) korában az Allicin legnagyobb jelentősége nagyfokú antimikrobáns hatásában rejlik.

Az Allicin antimikrobáns hatásáról szóló, 1999-ben kiadott munkájukban Ankri és Mirelman az Allicin antibakteriális, gomba, vírus, parazita ellenes szerepéről adnak számot. Megállapítják, hogy igen nagyszámú baktérium, többek között az E. coli, a Staphylococcus Aureus, a Streptococcus pyogenes, a Proteus mirabilis, a Pseudomonas aeruginosa, az Acetobacter baumanii, a Klebsiella pneumoniae, az Enterococcus faecium, a Myco-bacterium tuberculosis, a H. pylori, a Szalmonella, a Clostridium és a Shigella, mind Allicin-érzékeny. Ezért ezt az összetevőt jól lehet alkalmazni az ellenük folytatott küzdelemben.

Rendkívül fontos a fokhagyma fémmérgezés elleni hatása is. A fokhagyma megvédi a fehér és a vörös vérsejteket az oxidálódási károsodástól, amit a fémek okoznak a vérben és így megvan a saját detoxifikáló hatása. A fokhagyma sok kén alkotóelemet tartalmaz, beleértve a legértékesebb sulph-hydryl csoportot, ami oxidálja a higanyt, az ólmot és a cadmiumot és ezeket a fémeket vízben feloldhatóvá teszi. Ez megkönnyíti a szervezetnek a dolgát a kiválasztásnál. A fokhagyma tartalmaz aliint, amit enzimálisan átalakít allicinné,a természet legerõsebb antimikróbás hatóanyagává. A fémmel mérgezett páciensek majdnem mindig szenvednek másodlagos fertõzésektõl, amik gyakran felelõsek a tünetek egy részéért. A fokhagyma tartalmazza a legfontosabb ásványokat, amik megvédenek a fém mérgezéstõl, bio aktív szelént. A fokhagyma ezenkívül véd a szívbetegségek és a rák ellen.


A korszerű gyártási folyamat során, amelyet az Allisure cég elsőként alkalmaz a világon, stabilizált Allicint nyernek, amelynek a hatása ugyanaz, mintha most haraptunk volna bele egy fokhagymába. Ennek köszönve, a fokhagyma aktív alkotóeleme, az Allicin, közvetlenül oda jut el, ahol a testünknek a legnagyobb szüksége van rá. Ez a szabadalmaztatott eljárás teszi lehetővé a stabilizált Allicin előállítását.

Stabilizált Allicint sikerült már több mint 40 termékbe beültetni. A bejegyzett ALLISURE márka a garancia arra, hogy igazi, stabilizált Allicin van a termékben.

Ajánlott napi bevitel: Szükségszerűen egy vagy több kapszula naponta.

"Pillantképek" az itthoni MRSA helyzettel kapcsolatban, az orvos válaszol...

MRSA fertőzött édesapám otthoni ápolása

 

Édesapámnál egy hónapja a kórházban MRSA fertőzést állapítottak meg. A gyógyszeres kezelés után a fertőzés még mindig fennáll. Ennek ellenére a kórházból otthonába akarják küldeni.
Szeretném megkérdezni, hogy milyen feltételek mellett tehetik meg? Milyen óvintézkedéseket kell megtennünk, hogy a fertőzést otthon elkerüljük?

Jogos, hogy hazaadják, ha már nem kell kórházban kezelni. Szájmaszk, köpeny, gumikesztyű, gyakori szellőzés, a beteg által használt holmik külön kezelése szükséges.

MRSA, édesanyám problémái

 

Édesanyám 1999-ben és 2000-ben csípőprotézis beültetéseken esett át.
2005 májusától járása fokozatosan beszűkültté vált, csípőtáji és gerinctáji fájdalmai kezdődtek. 2005 nyarán baktérium okozta csigolyaközi tályogot diagnosztizáltak nála. Több csigolyatest és antibiotikumos kezelés után sem csillapodtak fájdalmai.
2006. nyarán jobb csípőjén sipoly keletkezett. A bakteriológiai vizsgálat MRSA-t mutatott ki. A jobb protézis eltávolítása és újabb antibiotikumos kezelés után jelenleg a baloldalon keletkezett sipoly. Orvosa több műtétet nem tanácsol.
Bár betegsége szemmel láthatólag gyógyíthatatlan, érdemes folytatni az antibiotikumos kezelést? Én ápolom és kötözöm sebeit. Van okom félni? Mennyi a baktérium lappangási ideje? Május 2-án, egy válltörés-műtétet követően, kb. 10 nap múlva, kezdődtek mozgásszervi panaszai. Vagy akár szerezhette a protézisek beültetése során, és több évig lappangott a szervezetében?
Válaszukat tisztelettel köszönöm!

Édesanyja nyilván otthon fekszik, ön ápolja, kötözi. Háziorvosa ellenőrzi? Mióta szed antibiotikumot? Mit szed? Mikor volt utoljára tenyésztés és rezisztencia vizsgálat?
Lehetséges, hogy a mama évek óta baktériumhordozó volt, de tünetmentes, majd immunrendszerének leromlásával a baktérium elszaporodott, és könnyen lehet, hogy a kórházban szerezte, valamelyik bennfekvésekor.
Mindenképpen kórházban kellene kezelni, keresse meg az Országos Rehabilitációs Intézetben Boda főorvost a Szeptikus Osztályon, talán még van esély az állapot rendezésére.

MRSA fertőzés - Specialistát keresek


Két éves az unokaöcsém MRSA fertőzést kapott születésekor, azóta nagyon sokat van kórházban.
Van az országban olyan intézmény, orvos, aki MRSA gyógyítására specializálódott? Milyen vitaminokkal lehetne erősíteni az immunrendszerét? A család szűrése lehetséges? Hova forduljunk?
Tisztelettel!

Nem világos, miért van kórházban, nem gyógyult meg az MRSA fertőzése? Az infektológusok specialitása a fertőző betegségek gyógyítása. Gyermekgyógyász-infektológus jártas az MRSA fertőzés kezelésébe, Ha Budapesten lakik, a László kórházba kérjen beutalót.

MRSA fertőzés, mire kell figyelnünk?


Nagymamám vastagbelét tükrözték. A tükrözés szövődményeként megállapították, hogy kilyukadt a bél. Azonnal életmentő műtétet hajtottak végre a sebészeten, ahol nem találtak semmilyen elváltozást, sem a lyukat.
A 2 napos intenzív megfigyelés után a sebészeten közölték, hogy MRSA fertőzése van, és elkülönítették.
Én vagyok az egyedüli hozzátartozója, aki tartom a lelket benne, és naponta járok hozzá órákra. 33 éves, 7 hónapos terhes vagyok. Most egy rehabilitációs osztályon gyógyulgat a mamám, mert a sebészetről 1 hét után hazaadták volna. Az általános állapota jó, és az MRSA egyelőre tünetmentes, de még a leoltás eredménye pozitív.
Szeretnék többet tudni az MRSA-ról. Azt mondták, hogy védőkesztyű, szájmaszk használatával megelőzhető a fertőzés. Megfertőződhet a családom, elkaphatom ezt a törzset, lehet valamilyen következménye a babámra, vagy csak legyengült szervezet kaphatja el? Meggyógyulhat a mamám, vagy élete végéig hordozó és fertőző lesz? Leküzdheti ezt a törzset akkor, ha erősödik a szervezete? Ha egészséges szervezetbe kerül, milyen következményei lehetnek?
Előre is köszönöm!

Az MRSA fertőzés nem egy misztikum, teljesen meggyógyítható. Ha betartja a higiénés követelményeket, semmi baja nem lesz. Ne látogassa túl gyakran, és kórházi köpenyt, kesztyűt, maszkot viseljen, majd távozáskor mosson is kezet fertőtlenítő oldattal.

No comment...

Azt hiszem, nem szükséges ecsetelni, hogy mekkora "karrier" előtt áll az Alligin.

Fogyaszd egészséggel, ajánld ismerőseidnek, szeretteidnek.

 

 

vissza a címoldalraphkapszula.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!